۱۳۹۱ فروردین ۲۱, دوشنبه

آناليزي بر حوادث 13 فروردين سال گذشته و امسال

تک توران : در اين نوشته مي خواهيم با نگاهي به اعتراضات سال گذشته و امسال براي نجات درياچه اورميه و مقايسه اتفاقات سال 90 و 91 به يك جمع بندي براي شناخت نقاط ضعف و نقاط قوت مان به عنوان بهره گيري براي اعتراضات آينده برسيم .
مروري بر اعتراض 13 فروردين سال 90 :

مكان اعتراض 13 فروردين سال 1390 تبديل به مسئله اي گشته بود ، برخي از حضور در شهرها و برخي همچون سال 89 اعتراض در كنار درياچه اورميه را پيشنهاد مي كردند . سرانجام با درايت و اتحاد فعالين ، حركت توانست مكان اعتراضي در شهرها را معين كند .
نكته اي كه در اعتراض سال 90 نسبت به اعتراض سال 91 مشهود بود حمايت و تبليغات گسترده سايتها و تشكيلاتهاي ملي بود . به طوري كه در سال 90 اگر اشتباه نكنيم نزديك به 20 بيانيه از طرف تشكلها و گروههاي مختلف براي حضور داده شد .
نقاط قوت و نقاط ضعف در اعتراض 13 فروردين 90 :
همانطوري كه اشاره شد در 13 فروردين 90 تبليغات بسيار گسترده تر از امسال بود اما در نتيجه شاهد اين بوديم كه متاسفانه به اندازه تبليغات و بيانيه هايي كه فعالين مختلف داده بودند حضور، آنچنان كه انتظار مي رفت چشمگير نبود ( منظورمان حضورفعالين ملي است نه حضور ملتمان چرا كه ملتمان همچون امسال ، سال گذشته نيز حضور چشمگيري در مكانهاي تعيين شده داشتند .) در جمع سازماندهي شده اي كه سال گذشته در ميدان آزربايجان تبريز اعتراض خود را نشان دادند شايد اندازه 200 نفر حضور نداشتند و اين نشانگر اين است كه بيانيه دهنده ها يا حضور نداشتند يا سازماندهي مان براي استارت درست نبود و يا ...؟؟؟
همين امر هم باعث گرديد كه پارسال هزينه بسيار سنگيني بدهيم . تصور كنيد از يك جمع كمتر از 200 نفر حدود 50 نفر دستگير گشتند ، حدود 100 نفر ديگر هم در قسمتهاي ديگر غافلگير شده و دستگير شدند بنابراين مي توان نتيجه گرفت كه حضور در 13 فروردين سال 90 حضوري بسيار هزينه بر بود . اما با اين وجود ، حجم زياد دستگيريها و نيز شرايط آن زمان ايران و چشمهاي رسانه هاي خارجي كه به ايران دوخته شده بود سبب گرديد كه برخي رسانه هاي بين المللي حادثه 13 فروردين سال 90 را هر چند كم اما پوشش دهند . اين را هم بايد ذكر كرد كه در آن زمان حركت سبزها حركتي نيمه مرده بود و غرب و حاميان سبزها براي جان دادن دوباره به سبزها خواهان استفاده از حركت ملي آزربايجان بودند .
پس مي توان گفت پوشش رسانه اي حركت اعتراضي در سال 90 جزء نقاط مثبت آن بود . از ديگر نقاط ضعف حركت سال گذشته ، تاثير منفي دستگيري هاي گسترده بود كه سبب گرديد ملتمان براي حضور در امسال محافظه كارتر از سال گذشته گردند .

مروري بر اعتراض 13 فروردين سال 91 :

اعتراض 13 فروردين امسال ابتدا با بيانيه فعالين مستقل حركت ملي آزربايجان شروع گرديد . متاسفانه امسال بر خلاف سال گذشته خبري از حمايت گسترده برخي نبود به طوري كه برخي فقط به چاپ يك بيانيه در سايتهاي خويش بسنده كردند . حجم تبليغات نسبت به سال گذشته بسيار كم بود .
استراتژي فعالين ملي براي امسال آنچنانكه هدف گذاري شده بود بر مبناي اعتراضات پراكنده و كم هزينه بود. امري كه اگر چه نكات ضعفي را هم همانند سال گذشته داشت اما تا حدودي با توجه به حجم كم تبليغات موفقيت آميز بود .
در اعتراض 13 فروردين سال 91 بر خلاف سال گذشته ، حاكميت با بستن ميدان آزربايجان تبريز در حقيقت نشان داد كه از حركت ملي آزربايجان به جد در هراس است .
علي رغم تمهيدات بسيار گسترده حاكميت ، فعالين ملي امسال توانستند در گوشه هاي مختلفي لز شهرهاي تبريز ، اورميه و خياو ( مشگين شهر ) اعتراضات نمادين خود را به جهانيان نشان دهند .
نقطه ضعف اعتراض امسال به يك مسئله بر ميگشت و آن اين بود كه با توجه به اينكه حاكميت عمده نيروهاي خود را روانه ميدان آزربايجان تبريز كرده بود اين فعالين ملي بودن كه بايد با ديدن اين منظره هر چه سريعتر تغيير موضع داده و خود را به مكانهاي ديگر تعيين شده از جمله كوه عينالي و يا علي الخصوص پارك « ائل گلي » مي رساندند . چرا كه با توجه به اطلاعاتي كه ما داريم در روز 13 فروردين 91 ، نيروهاي بسيار كمتري در پارك ائل گلي تبريز از طرف حاكميت اسكان داده شده بودند . با توجه به گزارشات ، مردم بسياري در اطراف حوضچه پارك ائل گلي مدام در حال پرسه زدن بودند و به دنبال جرقه اي از طرف فعالين بودند تا اعتراض خود را نشان دهند .
نتيجه گيري :
با توجه به آناليز فوق مي توان نتيجه گرفت كه اعتراضات دو سال گذشته هر يك از جهاتي داراي اهميت هستند ، اعتراض در سال 90 علي زغم اينكه پوشش خبري نسبتا خوبي داشت اما هزينه آن بسيار بيشتر از فوايدي كه انتظار مي رفت را در برداشت .
اعتراض در سال 91 هم نقاط ضعف و قوتي داشت كه بايد در آينده مد نظرفعالين ملي باشد . اما روي هم رفته ما از نظر اينكه اعتراض در روز 13 فروردين 91 را استارتي براي سالي كه به نام سال مبارزه براي نجات درياچه اورميه از طرف فعالين نامگذاري شده است را با توجه به هدف گذاري كه انجام گرفته شده بود موفقتراز اعتراض سال 90 مي دانيم .
اميدواريم كه در روزها و ماههاي آتي تبليغاتمان را با اتحاد بيشتر ، گسترده تر كنيم . از همين امروز بايد شروع به كارهاي تبليغاتي همچون ديوار نويسي ، پخش يس دي ، شب نامه ها و غيره انجام داد تا ملتمان را براي اعتراضات آينده آماده تر كنيم
ملت آزربايجان هرگز نبايد اجازه دهند درياچه اورميه كه بودن و نبودن آن به معناي بود و نبود آزربايجان است بيشتر از اين خشك شود .
« سد لري سينديرين ــــــــ اورموگولون دولدورون »
گروه خبري تحليلي تك توران
21 فروردين ماه 1391