۱۳۹۰ آبان ۷, شنبه

گزارش رادیو فردا از اعدام اقلیت سنی ترک های آزربایجان - کوره سوننی لر


تک توران: دولت جمهوری اسلامی ایران ۱۸ مهرماه امسال، پنج آذربایجانی که سه تن آنها از اقلیت های سنی مذهب «کوره سنی» ساکن آذربایجان غربی هستند را اعدام کرد و هم اکنون حداقل سه «کوره سنی» دیگر در انتظار اعدام هستند
جمال شیخ زاده، فرهاد اسلام دوست ومحمد جنگلی که اعدام شدند از ساکنان روستای «ایستی سو» سلماس و اقلیت ترک سنی آذربایجان حدود سه سال پیش به جرم قاچاق مواد مخدر دستگیرشده بودند. اهالی روستای «ایستی سو» سلماس از ترکهای سنی مذهب هستند که مردم منطقه آنها را «کوره سنی» می خوانند.
یوسف اسلامدوست از روستای «ایستی سو»، «الله وردی احمدپورآذر» از قصبه قولونجو و« احمد جمشید جم» از قصبه بالوو همچنین از جمله ترک های سنی مذهب هستند که در زندان مرکزی اورمیه در انتظار حکم اعدام به سر می برند و به ویژه بعد از موج اول اعدام های کوره سنی ها، نگرانی
خانواده زندانیان دیگر از اعدام قریب الوقوع خویشاوندان زندانی شان شدت یافته است.
قربان احمدپورآذر، برادر الله وردی، یکی از محکومین به اعدام در گفت وگو با رادیو فردا می گوید: «برادرم، شاگرد راننده بود، نه تا بحال محکومیتی داشته، نه سوء سابقه ای داشته و نه اهل قاچاق مواد مخدر بوده است». وی که حتی در جریان محاکمه الله وردی نتوانسته قرار بگیرد و هم اکنون نیز نمی تواند تماس تلفنی با وی داشته باشد، می گوید که دادگاه انقلاب در حالی به الله وردی حکم اعدام داده است که وی دسترسی به وکیل نداشته است.
وی می افزاید: «من از آشنایان، همسایگان و به سیصد الی چهارصد نفر از آنهایی که الله وردی را می شناختند، شهادتنامه گرفته ام، هیچ کس باور ندارد که برادر من دست به قاچاق مواد بزند. ایشان شاگرد راننده بود، مواد را در ماشین جاسازی کرده بودند، خود قاچاقچی ها متواری هستند و الان برادر من بار گناه آنها را بر دوش می کشد.»
به گفته وی، الله وردی که در سال ۸۸ دستگیر شده  یک مادر نابینا و همسر و دو فرزند کوچک دارد با یک منزل کرایه، نه پولی برای وکیل داشت و نه اصولا کسی را داشت که برایش وکیل بگیرد. برادر این متهم می گوید: «ایشان کارگر ۳۵ ساله و بی سواد بود. بردند شاگرد راننده کردند و بعد به خاطر ومادی که در ماشین جاسازی شده بود، بازداشت شد. صاحب مال فراری هست و برادر من در گیر موضوع شد. اصلا الله وردی اهل قاچاق و این کارها نبود. امیدوارم که خدا رحمی در دل دولتمردان ایران بیاندازد، بیایند رحم کنند یک تحقیقاتی از محله انجام بدهند، ببینند که الله وردی اهل مواد مخدر و قاچاق بوده یا نه؟ الان مادر نابینا و خانواده اش از مسجد و کمیته پول می گیرند و با کمک مالی مردم زندگی می کنند. بیایند از نزدیک با وضعیت آنها آشنا شوند.»
انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجانی در ایران که مقر آن در کاناداست روز دوشنبه ۲۵ مهر با انتتشار بیانیه ای دولت ایران را بخاطر اعدام پنج آذربایجانی بر اساس اعترافات تحت شکنجه محکوم کرده و از دولت ایران خواسته است که اعدام اقلیتهای مذهبی -اتنیکی بر اساس اعترافات گرفته شده در زیر شکنجه را متوقف کند.
انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجانی در ایران در بیانیه اش با اشاره به فشارهای وارده به اقلیت ترکهای سنی از دولت ایران خواسته است به تبعیض های آموزشی و شغلی بر علیه ترک های سنی مذهب پایان دهد و امکان فعالیت های آزادانه دینی و سیاسی واجتماعی برای اقلیت ترک های سنی را تضمین کند تا آنها بتوانند مدارس دینی و تشکیلاتهای غیر دولتی خود را داشته و مراسمات مذهبی خود را آزادانه برگزار کنند.
علیرضا قولونجو، روزنامه نگار و عضو انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجان  ساکن کانادا که خود نیز از ترک های سنی مذهب آذربایجان غربی است در گفت وگو با رادیو فردا می گوید که دولت ایران فشارها بر اقلیت های دینی را افزایش داده و صدور حکم های بسیار سنگین برای کوره سنی ها نشاندهنده تلاش دولت ایران برای ترساندن و ایجاد وحشت در میان مردم است.
 به گفته وی، ترک های سنی مذهب از اقلیت های قومی و مذهبی در ایران هستند در بسیاری از شهرها منجمله اورمیه٬ سلماس و خوی بصورت وسیعی سکنی دارند و تحت تبعیضهای گسترده اقتصادی٬ فرهنگی٬ اجتماعی و سیاسی مضاعف قرار می گیرند.
محمدعلی موسوی، رییس دادگستری آذربایجان غربی اخیرا با متهم کردن معترضان به خشک شدن دریاچه اورمیه به «سیاسی‌کاری و لجاجت با نظام» گفته است: حامیان این اعتراض کسانی هستند که معتقدند می‌توان علیه خدا هم راهپیمایی کرد.
طبق گزارش انجمن دفاع از زندانیان سیاسی آذربایجانی در ایران در جریان این اعتراضات حدود ۴۰۰۰ نفر از معترضان به خشک شدن دریاچه اورمیه بازداشت شده اند که برخی از آنها به قید وثیقه آزاد شده اند اما از وضعیت برخی دیگر خبری در دست نیست و برخی نیز به چندین سال حبس محکوم شده اند