تک توران :
نفس كشيدن ممنوع!
اما اوضاع سياسي از نظر فعاليتهاي انتخاباتي، غير انتخاباتي، مدني، دانشجويي، محيط زيستي و ... اين روزها و در آستانه انتخابات نهمين دوره مجلس، از هميشه بدتر است.
اين گزارش در نظر دارد با برشمردن بازداشتها، احكام و برخورد با فعالان آذربايجاننشين، فضاي سياسي اين روزهاي آذربايجان را براي خوانندگان زمانه توصيف كند.
طي هفته گذشته تعدادي از فعالان دانشجويي دانشگاه تبريز دستگير شدند. روزبه سعادتي (دانشجوي اقتصاد)، محمد احدي (دانشجوي مهندسي كشاورزي)، افشين شهبازي (دانشجوي مهندسي كشاورزي) و يونس زارعيون (دانشجوي محروم از تحصيل علوم سياسي) از جمله دانشجويان فعال دانشگاه هاي تبريز هستند كه طي چند روز گذشته دستگير شده اند.
پيش از اين نيز مهرداد كرمي دانشجوي رشته برق در محوطه دانشگاه تبريز بازداشت شده بود. اين دانشجويان – به غير از يونس زارعيون - عضو كانون فرهنگي آذربايجان شناسي دانشگاه تبريز هستند كه فعاليت هاي فرهنگي اعم از برگزاري نمايشگاه كتاب ، برگزاري كلاس هاي آموزش زبان تركي ، تاريخ معاصر و اسطوره شناسي براي دانشجويان و با مجوز دانشگاه ، انجام مي دادند. مهرداد كرمي دبير اين كانون فرهنگي بود و بقيه از اعضاي فعال آن.
تنگ شدن فضاي سياسي در آذربايجان تنها شامل دانشگاه ها نميشود. روزنامهها، بلاگها و هر صفحه قابل انتشاري، كلا در كنترل است
مهدي حميدي شفيق عضو ديگر اين كانون نيز در جريان اعتراضات به روند خشك شدن درياچه اورميه، شهريور ماه دستگير و پس از ۵ ماه بازداشت موقت در حاليكه با اتهاماتي همچون تجمع و تباني عليه امنيت ملي، عضويت در گروههاي مخالف نظام محاكمه شده، به قيد وثيقهٔ ۱۰۰ ميليون توماني به طور موقت آزاد شده است. وي دانشجوي رشتهٔ جامعهشناسي است كه امسال با ستاره دار شدن از ادامهٔ تحصيل در مقطع كارشناسي ارشد محروم شد.
مهدي عباسي و علي پاكباز نيز از دانشجويان دانشگاه اهر هستند كه در پي دستگيرهاي مذكور بازداشت شدند. همچنين مغازه ي كتابفروشي علي پاكبار پس از دستگيريش پلمپ شده است.
نوشتن از هرچه "غيردستوري" ممنوع!
تنگ شدن فضاي سياسي در آذربايجان تنها شامل دانشگاه ها نميشود. روزنامهها، بلاگها و هر صفحه قابل انتشاري، كلا در كنترل است.
هفته گذشته ابراهيم رشيدي نيز در تبريز بازداشت شد. اين وبلاگ نويس و فعال فرهنگي كلاس هايي در رابطه با آموزش زبان تركي برگزار ميكرد و بارها به دليل فعاليت هاي فرهنگي اش دستگير شده است. وي در اعتراض به دستگيري غير قانوني اش دراعتصاب غذا به سر ميبرد.
در ادامه دستگيري خبرنگاران در ايران ، "پيمان پاك مهر" خبرنگار و مدير سايت خبري " تبريز نيوز "، در تبريز دستگير و به زندان اوين منتقل شده بود كه پس از چند روز به قيد وثيقه ۲۲۰ ميليوني به طور موقت آزاد شد.
تعدادي از فعالان آذربايجاني طي هفته گذشته براي اجراي حكم زندان دستگير و يا خود را به زندان معرفي كرده اند. از جمله شاهرخ زماني و محمد جراحي (فعالين چپ كارگري) و ساسان واهبي وش ( فعال چپ دانشجويي ) كه بهارامسال دستگير و به حبس تعزيري – به ترتيب ۱۱سال، ۵ سال، ۶ ماه- محكوم شده بودند. براي سپري كردن مدت محكوميتشان دستگير و روانه زندان مركزي تبريز شدند.
۱۱ بهمن ماه حسن دميرچي خواننده اهل تبريز به دليل خواندن ترانهاي براي درياچه اورميه در دادگاه انقلاب تبريز محاكمه شد. دادگاه خواندن اين ترانه را مصداق مشاركت در تبليغ عليه نظام عنوان كرده است
با وجود گذشت روزها از انتقال شاهرخ زماني و محمد جراحي به قرنطينه زندان تبريز هنوز به بندعمومي منتقل نشدهاند در حاليكه طبق روال عادي، هرزنداني تازه وارد پس از ۲الي ۳ روز از بند قرنطينه به بند مختص خود انتقال داده مي شود.
يونس سليماني (دانشجوي اخراجي دانشگاه همدان)، حميده فرجزاده (فارغ التحصيل دانشگاه علوم پزشكي ايران)، نعيم احمدي خياوي (دانشجوي دانشگاه تبريز) كه سال گذشته دستگير شده و هريك بيش از ۳ ماه در سلول انفرادي و نزديك به ۵ ماه در بازداشت موقت به سر برده و با وثيقهٔ سنگين ۲۲۰ ميليوني آزاد شده بودند، طي هفتهٔ گذشته براي سپري كردن مدت محكوميتشان به زندانهاي تبريز، اردبيل و مشكين شهر منتقل شدند.
دادگاه اين افراد را به اتهام تبليغ عليه نظام و تجمع و تباني عليه نظام به ۶ ماه حبس تعزيري محكوم كرده و از اتهام معاونت در جاسوسي نيز تبرئه كرده بود.
منطقه ممنوعه درياچه اروميه
همچنين در يك اقدام غير قانوني اين افراد به زندان هاي ساير شهرها انتقال داده شده اند. در حاليكه محل وقوع جرم انتسابي ، محل برگزاري دادگاه و نيز بازداشت موقت آنها تبريز بوده ، انتقال آنان به زندانهاي ديگر نوعي تبعيد به شمار مي آيد! همچنين يونس سليماني پس از انتقال به زندان اردبيل مورد بازجوييهاي مجدد و شكنجه قرار گرفته به طوريكه به دليل وخامت وضع جسماني اش به بهداري زندان منتقل شده است.
۱۱ بهمن ماه حسن دميرچي خوانندهٔ اهل تبريز به دليل خواندن ترانهاي براي درياچهٔ اورميه در دادگاه انقلاب تبريز محاكمه شد. دادگاه خواندن اين ترانه را مصداق مشاركت در تبليغ عليه نظام عنوان كرده است.
اين خواننده ترانهٔ فوق را در يك مراسم عروسي خوانده بود كه عليرضا حسينزاده (داماد مراسم فوق)، فيلمبرادر و مسئول تالار عروسي نيزبه همين اتهام و در همان دادگاه محاكمه شدند. عليرضا حسينزاده يك هفته پس از مراسم عروسياش در مهر ماه امسال دستگير و پس از ۴ ماه بازداشت موقت به قيد وثيقه آزاد شد.
در همين هفته حكم دادگاه سعيد نعيمي عضو شوراي سياستگزاري سازمان ادوار دفتر تحكيم وحدت نيز اعلام شد. اين عضو ستاد شهروند آزاد مهدي كروبي به اتهام فعاليت تبليغي عليه نظام و همكاري با دولت متخاصم آمريكا به ۲ سال حبس تعزيري محكوم شده است.
دادگاه وي را از اتهام معاونت در جاسوسي و تجمع و تباني به قصد ارتكاب جرم عليه امنيت كشور تبرئه كرد. سعيد نعيمي ارديبهشت ماه در كرج دستگير و به اداره اطلاعات تبريز انتقال داده شده بود. وي پس از ۸ ماه بازداشت موقت به قيد وثيقهٔ ۷۰ ميليوني از زندان مركزي تبريز آزاد شد.
بر گرفته از سوسوز گؤل