تک توران : مهندس ابراهیم رشیدی(ساوالان) نویسنده، روزنامهنگار، فعالی حقوق بشر و مدرس زبان ترکی آذربایجانی، متولد مشکینشهر و فارغالتحصیل مهندسی مکانیک از دانشگاه سراسری اورمیه میباشند.
این مبارز ملی بخاطر فعالیتهای فرهنگی و سیاسیاش در راستای احقاق حقوق ملت ترک آذربایجان جنوبی بارها بازداشت، زندانی و مورد شکنجه قرار گرفته که در زیر به آنها اشاره میکنیم.
فعالیتها. . .
اسفندماه 1376: بعنوان مدرس زبان ترکی آذربایجانی در کلاسی که در خوابگاه نازلی دانشگاه اورمیه تشکیل شده بود، تدریس مینمود.
28 اردیبهشت 1377: در این روز که اولین نشست کانون شهریار برگزار شد، مهندس ابراهیم رشیدی (ساوالان) از بنیانگذاران این کانون بوده و در این روز به عنوان دبیر این کانون انتخاب شدند. مهندس رشیدی به مدت چهار سال دبیری این کانون را به عهده داشتند. این کانون در طول فعالیت هشت سالهاش موفق به برگزاری حدود 100 شب شعر و فستیوال شده و در تبلیغ و شناساندن فرهنگ و ادبیات آذربایجان به دانشجویان نقش بینظیری ایفا نموده است. مهندس رشیدی تقریبان در 50 برنامه و فستیوال ین کانون به عنوان دبیر و سخنران حضور داشتهاند.
1378: مهندس رشیدی از این سال به عنوان عضو هیئت تحریریه نشریه باخیش فعالیت نموده و پس از دو سال که این نشریه بسته شد؛ نشریهی اویانیش به جی این نشریه شروع به انتشار کرد که در این نشریه هم مهندش رشیدی عضو هیئت تحریریه بودند.
آذرماه 1378: دبیر کنگرهی زبانهای ملی، قومی در ایران میشود. این کنگره حائر اهمیتی بیشتری در آن سالها بود و بعنوان بارزترین فعالیت آن سال محسوب میشد.
15 اسفندماه 1378: در این روز، که روز یکشنبهی هفته بود کنگرهی باشکوهی در تجلیل از پروفسور زهتابی در دانشگاه اورمیه برگزار شد. این کنگره که با چند تن از نویسندگان نامی آذربایجان به ایراد سخنانشان در رابطه با فعالیتهای بی همتای پروفسور زهتابی پرداختند، مهندس رشیدی دبیر این کنگره بودند. این کنگره همچنین با حضور گروههای موسیقی آذربایجانی از جمله، گروه موسیقی آذربایجان به رهبری استاد حسن دمیرچی، گروه موسیقی صفیالدین اورموی به رهبری دکتر اکبر بزرگامین، گروه موسیقی آشیقی به رهبری آشیق قربان علیارلی و گروه موسیقی سئویج به رهبری خانم نسرین جعفری موسیقی غنی آذربایجان را در این کنگره اجرا نموده و در شناساندن عالم والا مقام آذربایجانی به ملت آذربایجان مفید واقع شدند.
1378: مهندس رشیدی مدیر مسئولی نشریه اولدوز و صاحب امتیازی نشریهی بولود را عهدهدار شدند و به واسطه این دو نشریه خواستههای در و رنجهای ملت آذربایجان را به مخاطبان بیان مینمودند.
25 آبانماه 1379: مهندس رشیدی، دبیر کنگرهی گرامیداشت ستارخان، سردار ملی میباشد. این کنگره که حاصل دو ماه فعالیت تمامی دانشجویان ملی بود در یک روز برگزار شد که در این کنگره نویسندگان بنامی از جمله دکتر داشقین، پرویز یئکانی زارع و دکتر آیریملی به عنوان مهمانان این کنگره به ایراد سخنانشان در رابطه با ستارخان پرداختند.
1378: به عنوان مدرس زبان ترکی آذربایجانی که در دانشکده پزشکی دانشگاه اورمیه برگزار میشد تدریس میکند. این کلاس دو ترم میباشد.
همچنین از همکاران و نویسندگان انجمن ادبی دومان و نشریهی اؤلکه بوده و در طول مدت دانشجویی همیشه در برگزاری تحصنها و اعتراضات در رابطه با حقوق ملی بطور فعالی شرکت نموده و اعتراض خود را ابراز بیان نموده است.
18 اسفند ماه 1378: از برگزار کنندگان تحصن و میتینگ اعتراضی به توهین امیر محبیانی سردبیر روزنامهی رسالت ایران بود. در این تحصن اعتراضی بیش 1200 نفر حضور داشتند.
مهندس رشیدی، همچنین عضو هيئت مؤسس مؤسسه غیر دولتی (NGO) "آذرتوپراق" میباشد.
با بیشتر هفتهنامهها و ماهنامه که در آذربایجان نشر میشود به عنوان ژورنالیست همکاری نموده است که از این جمله میتوان نشریهی پیام اورمیه را که سابقا منتشر میشد و همچنین به نشریه بایرام زنجان اشاره نمود و در شماری نشریه هم به عنوان مدافع حقوق بشر فعالیت نموده است.
فعالیتهای مهندس رشیدی در سال 1390
2 اردیبهشت ماه: سخنرانی در مراسم گرامیداشت پروفسور زهتابی که در شهر شبستر بگزار شد.
30 تیرماه: همراه عیسی یگانه نویسنده و عالم شهر سولدوز به دانشجویانی که برای اعتراض به تخریب قسمتی از تپهی قالاباشی گردهم آمده بودند پیوسته و همراه با آنها به میراث فرهنگی دربارهی لزوم حفظ آثار تاریخی هشدار دادند.
17 مرداد : شرکت و سخنرانی در مراسمی که در منزل پدری سعید متینپور در رابطه با روز خبرنگار برگزار شده بود. مهندس رشیدی در سخنرانیش از سعید متینپور به عنوان خبرنگاری انسانهای آذربایجانی یاد کرد.
29 شهریور: شرکت و سخنرانی در روز زندانیان سیاسی آذربایجان (که این نامگذاری بر اساس تاریخ تولد سعید متینپور میباشد) در منزل سعید متینپور و در سخنرانیشان بر لزوم گرامیداشت این روز تاکید نمودهاند.
سخنرانی در مراسم دفن ابراهیم جعفرزاده، مبارز ملی آذربایجان در شهر خوی.
بازداشتها و پروندههای قضایی سابق و مفتوح مهندس ابراهیم رشیدی:
خردادماه سال 1380، هنگام خروج از خوابگاه نازلی در اورمیه بدون هیچ حکمی بازداشت و به ادارهی اطلاعات اورمیه برده شده بود. این بازداشت پس از یک روز پایان پذیرفت.
تیرماه 1381، هنگام عزیمت از تبریز به اهر (برای شرکت در مراسم قلعهی بابک) دستگیر و پس از یک روز بازداشت آزاد شد.
27 مرداد 1382 در مشکینشهر بازداشت و به اداره اطلاعات اردبیل منتقل شده بود. پس از یک روز بازداشت در اردبیل به اورمیه منتقل شده و سرانجام پس از 10 روز بازداشت با وثیقهی 20 میلیون تومانی آزاد شد. 20 دی همان سال آقازاده، قاضی شعبهی دوم دادگاه انقلاب اورمیه با اتهام شرکت در جلسههای مخالف با نظام به 6 ماه زندان محکوم شد که این 6 ماه به مدت دو سال به تعلیق درآمد. این حکم در تاریخ 9 فروردین 1383 در شعبه 10 دادگاه تجدید نظر اورمیه تایید شد.
25 خرداد 1384 بازداشت و به زندان ائوین تهران منتقل شد که در این دستگیری دو اتهام ،شرکت در مراسم قلعهی بابک و تلاش و تبلیغ برای تحریم انتخابات رییس جمهوری وجود داشتند. این دادگاه دو سال به طول انجامید و در نهایت مهندس رشیدی تبرئه شد.
10 فروردین 1385؛ در اهر دستگیر و به تبریز منتقل شد. پس از 20 روز بازداشت به قید وثیقهی 20 میلیون تومانی آزاد شد. در آذرماه همین سال در دادگاه اهر تبرئه شد.
یک ماه پس از آزادی در پی اهانت روزنامهی ایران به ترکان همراه با ملت آذربایجان برای نشان دادن اعتراضش به نژادپرست و توهینها در خیابانهای اورمیه حضور داشت. چند روز پس از اعتراضات در 10 خرداد دستگیر و در مدت بازداشت 68 روزهاش در سلول انفرادی ادارهی اطلاعات اورمیه همهی سختیها را تحمل کرده و از اعتراض به حق ملت آذربایجان در مدت بازداشتش در برابر مامورین اطلاعاتی دفاع نموده بود. این پرونده پس از دو سال با حکم 5 ماه حبس تعزیری پایان پذیرفت. مهندس رشیدی این حبس را در تابستان و پاییز 1387 در زندان اورمیه سپری نمود.
13 خردادماه 1389 در اردبیل هنگام رفتن به منزل خواهرش دوباره دستگیر شد و 58 روز را در بازداشتگاهها و زندانهای ادارهی اطلاعات اردبیل و مشکینشهر بازداشت شد. در این بازداشتی دو اتهام از طرف ادارهی اطلاعات مطرح شده که یکی تشکیل حرکت ملی آذربایجان در دادگاه اردبیل و در پرونده مشکینشهر اتهام تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران و فعالیت تبلیغی به سود گروهها و سازمانهای علیه نظام مطرح شدهاند.
4 خرداد 1390 در هنگام بازگشت از مراسم گرامیداشت شهدای سولدوز آذربایجان به همراه جمعی از فعالین حرکت ملی برای چند ساعت بازداشت شد.
21 شهریور 1390، در رابطه با اعتراض ملت آذربایجان در اردبیل بخاطر خشکانیدن دریاچهی اورمیه دستگیر و پس از دو روز بازداشت آزاد گردید.
مهندس ابراهیم رشیدی( ساوالان) سوم بهمن ماه در تبریز دستگیر شده و هم اکنون در بازداشتگاه ادارهی اطلاعات تبریز به سر می برد. آقای رشیدی در اعتراض به دستگیری غیر قانونی فعالین ملی دست به اعتصاب غذا زده است. مامورین اطلاعاتی حتی اجازه تماس تلفنی را مهندس رشیدی ندادهاند. فعالین و خانوادهوی نگران وضعیت مهندس رشیدی می باشند.
http://www.facebook.com/pages/Free-Ibrahim-Savalan/337860926246775?bookmark_t=page
صفحه فیسبوک برای ازادی ابراهیم رشیدی(ساوالان)